Výborná tuňáková pomazánka

Dneska mě chytla „mlsná“ a tak jsem se rozhodl zaexperimentovat v kuchyni. Výsledkem byla super rychlá svačina (zabere asi 35 minut) v podobně tuňákové pomazánky a „chleba“ (aby se dala na něco namazat) s necelými 10g sacharidů, kterou vidíte na fotce. Výjimečně jsem se rozhodl přihodit i recept, pokud by někdo dostal chuť. 🙂

Co je potřeba

„Chleba“ Oopsie:

O tom mi na Opavské míli povídala Niki Křížkovská. Nějak mi to utkvělo v paměti a tak jsem zagooglil a potěšil mě docela jednoduchý recept i příprava a hlavně téměř žádné sacharidy. Na placky, které vidíte na fotce je třeba:

  • 100g lučiny
  • 3 vajíčka
  • Špetka soli
  • Špetka pepře
  • Lžička kypřícího prášku

Příprava:

Zapneme troubu na 160 stupňů a zatím co se trouba nahřívá, oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme, nebo ještě lépe ušleháme s lučinou, špetkou soli, špetkou pepře a lžičkou kypřícího prášku. Za tři minuty máte hotovo. Teď si z bílků ušleháme pevný sníh. Zase max tři minuty a hotovo. Nyní do sněhu vmícháme směs žloutků a lučiny.

Na plech dáme pečící papír a uděláme si z připravené hmoty několik „placiček.“ Za deset až patnáct minut opravdu není co řešit. Zatím se nahřála trouba, takže do ní dáme plech a necháme asi 20 minut bez otvírání péct. Co ale během té doby?

Tuňáková pomazánka z s Cottage:

  • 200g Cottage (jedno balení jak vidíte na fotce)
  • 2 malé 80g, nebo jedna větší plechovka tuňáka ve vlastní šťávě (110–130g tuhého podílu)
  • 30g cibule (jedna malinká, či půl střední)
  • 20g naložená okurka (zase prcek)
  • Špetka pepře na dochucení

Příprava:

Cottage dáme do misky, nebo mixéru a chvíli šleháme, či mixujeme, aby nebyl tak hrudkovitý (nemusí to být mermomocí krém). Zase to zabere tak tři minuty. Z tuňáka slijeme vlastní šťávu a tuhou část (tak 110-130g podle výrobce) přisypeme do misky s cottagem a krátce mixujeme. Trochu uklidíme konzervy a obaly a máme zhruba deset minut pryč. V následujících pár minutách si na jemno nakrájíme cibuli a okurek, šup s tím zase do směsi, trochu opepříme podle chuti a krátce promixujeme. Dáme do misky a do ledničky, umyjeme nádobí a zatím nám uplynulo těch dvacet minut, co se pečou placky Oopsie, na které budeme pomazánku mazat. 🙂

Vypneme troubu, vytáhneme placky, necháme vychladnout a máme super svačinu minimálně na dva dny, která má celkem:

  • 81g bílkovin
  • 9g sacharidů
  • 53g tuků

Naprosto ideální, pokud si hlídáte sacharidy a co je hlavní a asi nejdůležitější, tak chutná slovy Honzy Gavelčíka naprosto famózně. 🙂

Svačina na dva dny

 

Však zkuste sami. Dobrou chuť.

 


 

Komentáře

Komentáře

Září 21st, 2017 by
Inline
Inline